Египет привлича туристи с нови находки

Египет привлича туристи с нови находки
21 Октомври 2020

Египет - страна на няколко хилядолетия, която крие тайните на древни цивилизации, отново е на фокус. Местни археолози са открили колекция от над 80 разноцветни запечатани саркофага на над 2500 години в некропола Сакара, южно от Кайро. Това се посочва в изявление, направено от египетското министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата, цитирано от Асошиейтед прес. Египетските археолози са се натъкнали и на разноцветни и позлатени дървени статуи.

Новата находка става скоро след като властите там представиха 59 саркофага, в повечето от които има мумии, открити напълно запечатани също в некропола в Сакара, част от древната египетска столица Мемфис (обект от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО).

Египет цели максимално да пополяризира своите археологически находки в опит да съживи ключовия си туристически сектор, който беше силно засегнат от сътресенията, последвали въстанието през 2011 г. Тази година коронавирусната пандемия нанесе още един удар върху туризма.

Прочетете още