Ето кои са големите победители на наградите "Оскар" 2020

Ето кои са големите победители на наградите
10 Февруари 2020

Светът на киното преживя най-вълнуващата си нощ за последната година. В "Долби тиътър" в Лос Анджелис бяха връчени най-престижните награди във филмовата индустрия - "Оскар"-ите. В голямата изненада на вечерта безспорно се превърна южнокорейският филм "Паразит". Той бе обявен за най-добър филм на годината, а режисьорът му Пон Джун-хо надви огромната конкуренция в лицето на Мартин Скорсезе, Куентин Тарантино, Сам Мендес и Тод Филипс и грабна един от най-ценните призове - за най-добър режисьор. "Паразит" спечели и отличията за най-добър международен филм и оригинален сценарий.

В категориите за най-добър актьор и актриса бяха отличени съответно Хоакин Финикс за "Жокера" и Рене Зелуеъгър за "Джуди". За Финикс това е първа награда "Оскар" от четири номинации, а за Зелуегър - втора. Актрисата има статуетка за поддържаща роля за "Студена планина".

Първи отличия на киноакадемията спечелиха Брад Пит за най-добър актьор в поддържаща роля за "Имало едно време… в Холивуд" на Куентин Тарантино и Лора Дърн за най-добра актриса в поддържаща роля за "Брачна история". Това е първи актьорски "Оскар" за Брад Пит и втори в кариерата му. В случая той пребори конкуренцията на Антъни Хопкинс, Том Ханкс, Ал Пачино и Джо Пеши, а през 2014 г. Пит спечели "Оскар" като продуцент за "12 години робство".

Наградата за най-добра филмова музика отиде при исландската композиторка Хилдур Гурнадотир за работата ѝ по саундтрака към "Жокера".

В другата музикална категория - за оригинална песен, победител е "(I'm Gonna) Love Me Again" от "Рокетмен", изпълнена от сър Елтън Джон по време на церемонията.

Прочетете още