Филмът "Хубава жена" става на 30 години

Филмът
23 Март 2020

Днес се навършват 30 години от премиерата на филма "Хубава жена" или както е оригиналното му заглавие - "Pretty woman". Лентата тръгва по кината преди точно три десетилетия, на 23 март 1990 г., бързо завладява сърцата на зрителите по цял свят и се превърна в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното. И до днес тази съвременна интерпретация на сюжета за Пепеляшка остава един от фаворитите на публиката.

Джулия Робъртс добива световна популярност именно с този филм. Тя влиза в образа на проститутката Вивиан, която случайно се запознава с богат бизнесмен - съвременният принц - Едуард (Ричард Гиър), а "мимолетната им връзка" прераства в силна любов. Безспорно, "Хубава жена" е филм, който може да се нарече "визитната картичка" на Джулия Робъртс, която има и десетки други прекрасни роли в киното. От тогава всички започнаха да наричат Джулия "хубава жена". За превъплъщението си във Вивиан актрисата е номинирана за престижния "Оскар" за главна женска роля и печели награда "Златен глобус в същата категория.

Знаете ли, че:

► За ролята на Вивиан са били поканени Моли Рингуалд, Мег Райън и Дарил Хана. Всички те обаче отказват ролята, страхувайки се че образа на проститутка ще навреди на техния имидж и бъдещо кариерно развитие. Подобни притеснения са имали не само холивудските актриси, но и световно известни автомобилни концерни. "Porsche" и "Ferrari" отказват да предоставят за снимките на филма своите автомобили, опасявайки се, че у зрителя ще възникнат неправилни асоциации за тези марки. В резултат на това в първите сцени от филма Едуард управлява личната кола на единия от продуцентите – Нанси Грос, а именно: спортният автомобил "Lotus Esprit". След като лентата се появява на голям екран, продажбите на модела се увеличават три пъти.

► Ричард Гиър също не се съгласява веднага да се превъплъти в образа на милионера Едуард Люис. Твърди се, че Джулия му изпраща бележка с гореща молба да приеме и той се съгласява. За неговата роля са обсъждани имената и на Ал Пачино, Дензъл Уошингтън, Кристофър Рийв, Даниел Дей-Люис.

► На официалния постер към филма само главата принадлежи на Джулия Робъртс, с помощта на компютърна обработка към нея е добавено тялото на друга актриса - Шели Мишел.

► В сцената, когато Вивиан гледа стария сериал "Аз обичам Луси", режисьорът Гари Маршал е трябвало да гъделичка стъпалата на Джулия Робъртс, за да я накара да се разсмее достатъчно достоверно според разбиранията му.

► Хонорарът на Джулия за ролята е 300 000 долара. Само за сравнение 20 години по-късно тя получава сумата от 25 милиона долара за ролята си в "Усмивката на Мона Лиза".

► Разходите по снимачния процес на "Хубава жена" възлизат на 14 милиона долара, в същото време приходите са цели 464 милиона, което го прави изключително успешен и във финансово отношение.

► Независимо от достатъчния по критериите на онова време бюджет на филма, продуцентите успяват и да пестят: червеното яке, с което е облечена Вивиан в самото начало на лентата струва само 30$. То е купено от продавачка на билети в един от холивудските киносалони точно преди началото на снимките.

► Много често и погрешно приписват авторството на песента от "Хубава жена" на Елвис Пресли. Песента "Oh, pretty woman" е написана от Рой Орбисън и става един от хитовете на 90-те години като донася на автора не само световна известност, но и статуетка Грами за "Най-добро мъжко вокално изпълнение".

► През 1991 г. е издадена романизацията на филма - романа "Хубава жена" на писателката Сузане Шайблер.

Ето ги и тях, двете главни действащи лица сега :-)

Прочетете още