Хари и Меган се оттеглят като водещи кралски особи

Хари и Меган се оттеглят като водещи кралски особи
9 Януари 2020

Британският принц Хари и съпругата му Меган обявиха, че се отказват от официалната си роля на висшестоящи членове на кралското семейство. В специално обръщение, разпространено от Бъкингамския дворец, херцогът и херцогинята на Съсекс декларират, че възнамеряват да прекарват повече време в Северна Америка. Освен това по-младият внук на кралица Елизабет Втора и американската му съпруга споделят, че ще работят, за да постигнат финансова независимост.

Принц Хари има много малък шанс да наследи короната, тъй като преди него това право имат баща му принц Чарлз, брат му принц Уилям и неговите трима наследници.

Решението дойде изненадващо за кралското семейство, отбелязват изданията. Разочарованието на Кралица Елизабет Втора било още по-голямо, защото принцът и съпругата му са обявили намеренията си, без да говорят за това предварително с Бъкингамския дворец, пише британският вестник Times. Те не се консултирали нито с кралицата, нито с принц Чарлз. Според кралски коментатор това е недопустимо. Самите британци са разделени в реакциите си на новината, че херцозите на Съсекс се отказват от привилегиите си като членове на кралското семейство.

Прочетете още