Коя е любимата филмова музика на британците?!

Коя е любимата филмова музика на британците?!
3 Септември 2020

Любимата филмова музика на британците е тази от драмата на Стивън Спилбърг от 1993-а "Списъкът на Шиндлер", спечелил седем награди "Оскар", включително за "Най-добър филм", "Най-добър сценарий" и "Най-добра режисура" и попадал многократно в класации, отличаващи най-добрите филми. Автор на музиката към лентата е легендарният композитор Джон Уилямс.

На второ и трето място се нареждат темите към "Властелинът на пръстените" и "Гладиатор", сътворени съответно от Хауърд Шор и Ханс Цимер, пише списание New Musical Epxress, позовавайки се на допитване, направено от Classic FM. Четвъртата и петата позиция заемат филмите "Отвъд Африка" и "Танцуващият с вълци", автор на музиката към които е Джон Бари.

Джон Уилямс намира място в Топ 20 с общо пет музикални композиции, пише БТА. Освен със "Списъкът на Шиндлер", той се класира и с творчеството си към "Междузвездни войни", "Джурасик парк", "Хари Потър и Философският камък" и "Извънземното".

Друга легенда сред филмовите композитори - Енио Мориконе, починал по-рано през 2020-a на 91-годишна възраст, попада в класацията с три свои музикални композиции - към филмите "Мисията", "Ново кино "Парадизо" и "Добрият, лошият и злият".

Прочетете още