Култови филми, които стават на 20 през 2020

Култови филми, които стават на 20 през 2020
7 Януари 2020

Киното е едно от Седемте изкуства, което всеки ден открива нови хоризонти и се променя скоростно, но някои филми успяват да запазят чара си и десетилетия след излизането им на голям екран с удоволствие да гледаме отново и отново. Нека си припомним някои заглавия, чиято премиера беше преди цели 20 години, но те постигнаха такъв успех, че се превърнаха в класика.

Американски психар (American Psycho)

Филмът на Мери Харън с Крисчън Бейл в главната роля е създаден по най-дискутирания роман през 90-те - бестселърът на Брет Истън Елис "Американски психар". Той разказва за инвестиционен банкер, който води двойнствен живот. Какво крие зад външността си на "златно момче"? Перверзни импулси, които нощта превръща в насилие и агресия.

Гепи (Snatch)

Безскрупулни организатори на боксови мачове, склонни към насилие букмейкъри, руски гангстер, несръчни обирджии и бижутери евреи се опитват да открият изчезнал диамант в подземния престъпен свят на Лондон. Гангстерската комедия на Гай Ричи събира на екран част от най-големите звезди в киното, за да ги потопи в едно приключение с много обрати и динамични диалози. Брад Пит, Джейсън Стейтъм и Бенисио Дел Торо са само част от имената, които помним добре от филма.

Гладиатор (Gladiator)

Освен пет награди "Оскар", сред които за най-добра мъжка роля за великолепния Ръсел Кроу и най-добър филм, "Гладиатор" завинаги запечата образа на римския пълководец, който е принуден да стане гладиатор и се превръща в най-обичания боец на Колизея. Той е готов да покаже смелост и сила пред лицето на смъртта. Филмът демонстрира любовта на един човек, който е готов да даде всичко в името на честта и семейството си. Злият император, срещу когото се изправя, е изигран от Хоакин Финикс.

Да изчезнеш за 60 секунди (Gone in Sixty Seconds)

Екшънът с Никълъс Кейдж и Анджелина Джоли има култов статут. В него се разказва за крадец на автомобили, който трябва да изпълни поръчка от 50 коли, за да спаси живота на брат си. Той може да открадне практически всяка кола, която му се изпречи на пътя, но в случая има взимане даване с опасна престъпна банда, което допълнително усложнява нещата.

Ерин Брокович (Erin Brockovich)

Силните женски образи, когато са майсторски изградени, носят огромен успех на създателите си. Такъв е случаят с Джулия Робъртс, която изиграва историята на Ерин Брокович - самотна майка, която започва съдебна битка срещу Pacific Gas and Electric Company (енергийната компания от западното крайбрежие на САЩ), заради замърсяване на водата и помага на множество засегнати семейства. Биографичният филм на Стивън Содърбърг донесе на Джулия Робъртс "Оскар", "Златен глобус" и "БАФТА" за най-добра женска роля. С тази лента звездата става първата актриса в историята, която получава $20 милиона на филм.

"Какво искат жените" (What Women Want)

"Какво искат жените" е американска комедия на режисьорката Нанси Майърс с участието на Мел Гибсън и Хелън Хънт в главните роли. Филмът жъне небивал успех в целия свят, с приходи надвишаващи бюджета му с над 300 милиона. Историята разказва за рекламен агент, който след битов инцидент е надарен или... наказан да "чете" женските мисли, което поражда множество култови моменти. Първо: Жените постоянно се оплакват от мъжете, косата и фигурата си. Истината е, че жените не знаят какво точно искат, но знаят със сигурност, какво не искат. Второ: Мъжете нямат подход към жените - общуват различно и искат други неща. Да четат женските мисли е единственият начин да ги разберат...И пак не е сигурно...

"Корабокрушенецът" (Cast Away)

Ханкс изпълнява ролята на чиновник от FedEx, който попада на необитаем остров, след като самолетът му катастрофира при полета си над Южния Пасифик. Филмът представя опита му да оцелее на острова, използвайки останки от багажното отделение на самолета, както и последвалото му измъкване и завръщане към обществото. Том Ханкс ни поднася едно от най-върховните филмови изпълнения и е номиниран за награда "Оскар" за Най-добра мъжка роля.

Предай нататък (Pay It Forward)

Драмата по едноименния роман на Катрин Райън Хайд разказва за малко момче, което иска да направи света по-добро място, като провокира хората да правят по три добри постъпки за другите и така, следвайки примера постепенно всеки да прави по нещо добро за другия. Изпълнението на Кевин Спейси като интелигентния неудачник е същинска “американска прелест”! Хелън Хънт е отново в звездната си роля на объркана и обрулена от живота жена. Най-търсеното хлапе в Холивуд, 12-годишният Хейли Джоуел Осмънт, е момчето, което успява да събере двамата аутсайдери и да разпръсне вълната от доброта и човечност.

Плажът (The Beach)

Когато през 2000 г. излиза филмът "Плажът", всеки гледал го мечтае за райското кътче, на което се озовава героят на Леонардо ди Каприо. Лентата ни завежда на едно пътешествие към неизвестността, изпълнено с изненади, неочаквани обрати, любов и романтика, страст и тъмни желания. Изпълненият с адреналин и изкушения трилър от режисьора на "Трейнспотинг" Дани Бойл също празнува 20 тази година.

Прочетете още