Орехът - божествена храна за здраве и дълголетие

Орехът - божествена храна за здраве и дълголетие
Снимка: Pixabay
15 Ноември 2021

Орехите са считани за едни от най-здравословните ядки. Ядката е складирала в себе си голямо богатство на витамини, минерали, биоактивни вещества - елагова, фенолова киселина, оцетна киселина, есенциални хранителни вещества - витамин Е, С, група В, Р, флуорид, калий, железни и кобалтови соли, йод. По количество на витамин С орехът стои наравно с шипките и касиса.

Орехите прочистват кръвоносните съдове и предотвратяват атеросклерозата благодарение на антиоксиданта витамин Е. Шепа орехи съдържа почти два пъти повече антиоксиданти от всички други ядки. Те защитават нервите с витамин Е, фолиева киселина, мелатонин, омега-3 мастни киселини и антиоксиданти. Фосфорът и магнезият, влизащи в състава им, поддържат нормалното функциониране на клетките на мозъка, а калият, желязото, сярата, цинкът и медта защитават сърцето, кръвоносните съдове и нервната система. Полиненаситените мастни киселини, чието съдържание в орехите е много високо, понижават холестерола в кръвта. За да помогнем на мозъка и сърцето, да подобрим паметта си, да се избавим от безсънието и неврозите, да поддържаме нормално кръвно налягане, както и да засилим имунитета си, диетолозите съветват всеки ден да се ядат 30-40 грама орехи. 

Орехите имат и друга голяма мощ - блокират раковите клетки благодарение на високото съдържание на елагова киселина, която в момента учените онколози изследват. Елаговата киселина се свързва с канцерогенните вещества и ги обезврежда. Тя пази ДНК от атаките на канцерогените. Тази киселина стимулира развитието на антитоксични ензими и може да спре развитието на рак на хранопровода, белите дробове и кожата.

Орехите съдържат ефикасни вещества срещу калцирането на артериите. A mагнезият, съдържащ се в тях, помага за сваляне на напрежението и стреса. Ореховото масло пък забавя развитието на склерозата, защитава организма от лъчево въздействие, включително и от рентгенови лъчи. Ускорява епителизацията на тъканите при изгаряния, помага за зарастването на рани.

Орехите заздравяват косата и ноктите, защото са отличен източник на витамин B7. Омега-3 мастните киселини в тях са важни за предпазването на костите от счупване и травми. Седем ядки на ден се борят успешно с остаряването на клетките. Научните изследвания потвърждават също и ползата им за поддържането на кръвната захар и позитивното им влияние в превенцията на диабет.

Прочетете още