Отиде си големият Стефан Данаилов

Отиде си големият Стефан Данаилов
27 Ноември 2019

Тази нощ в 00:15 ч. във Военномедицинска академия на 76-годишна възраст почина големият Стефан Данаилов. Той беше приет там в началото на октомври след дълго боледуване.

Стефан Данаилов е истинска легенда в българското кино и театър. Филмовата му кариера започва още като дете – през 1956 г. в "Следите остават" и макар да го привлича морето и да мечтае да става моряк, а по-късно да се занимава с история, актьорът Иван Кондов го съветва да пробва късмета си като актьор. Талантът му забелязва и проф. Стефан Сърчаджиев, при когото именно Стефан Данаилов започва да  учи актьорско майсторство.

Ролите му в киното като професионален актьор стартират с "Понеделник сутрин", "Морето, "С дъх на бадеми", но голямата популярност му носи ролята на майор Деянов в "На всеки километър", където за първи път е припознат като очарователно смел герой, притежаващ известна сила и сред нежната част от населението.

Заради многото участия в киното се налага да изостави за кратко сцената. Участията му в "Князът", "Черните ангели", "Иван Кондарев" му носят и световна слава. Той е и сред основните звезди в  италианският сериал "Октопод" с Микеле Плачидо. А чарът му се проявява и в комедии, сред най-известната, от които е "Маневри на петия етаж". Неустоим ухажор е и в "Дами канят", но вместо да продължи тази нишка в друга комедия - "От нищо нещо", където си партнира с Анета Сотирова, ролята на привлекателния столичанин е поверена на Асен Кисимов, а Данаилов влиза в образа на мустакатия ревнив съпруг - селянин. Именно от последните два филма идват и незабравимите реплики, произнесени от него: "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?" и "Една крава почне ли да яде ризи, режи й главата!".

Стефан Данаилов пленява с чувство за хумор. Особено ценен е сред студентите, на които преподава в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и които с уважение и любов го наричат "Мастъра". От 1979 г. е част от трупата на Народен театър "Иван Вазов" а театралните участия му носят множество отличия. Той е заслужил артист, Народен артист, През 2002 г. получава орден "Стара Планина" за принос в българската култура. Носител е на няколко отличия "Златна роза", както и "Аскеер". Министерството на културата му присъжда наградата "Паисий Хилендарски".

Данаилов бе известен общественик – депутат от левицата, както и министър на културата в правителството на Сергей Станишев. Също така е и кандидат за вицепрезидент на България с кандидата за президент Ивайло Калфин.

От съпругата му Мария Данаилова има доведен син, а актрисата Ирен Кривошиева ражда сина му Владимир Данаилов.

Поклон пред светлата му памет!

Прочетете още