Венеция на 1600 години - историята за възникването на град на водата и още любопитни факти

Венеция на 1600 години - историята за възникването на град на водата и още любопитни факти
25 Март 2021

На 25 март Венеция отбелязва своя рожден ден. Един от най-необикновените градове на света е създаден в далечната 421 година и днес навършва 1600 години. В чест на тази солидна и кръгла цифра, ще открехнем завесата, на това как се появява този изключително вълшебен и красив град на водата.

Името му идва от венецианското племе, обитавало северното крайбрежие на Адриатическо море по време на Римската империя. Тази територия е превзета от римляните и е наречена Аквилея. По-късно Аквилея става административен център на провинция Венеция. През 402 г. провинцията е опустошена от вестготите. Според легендата Венеция е основана от жителите на провинцията, избягали от готите на 25 март 421 година. Уреждането започва с островите Риалто и продължава по време на упадъка на Римската империя. Основният източник на доходи за жителите на островите тогава е риболовът и добивът на сол.

Още любопитни факти:

► Неслучайно наричат Венеция град на мостовете. Съставена е от 118 острова, 408 пешеходни моста, около 3000 улички, 170 канала, или всеки път, когато пресичате мост, вие минавате от един остров на друг. А знаете ли, че 72 от тези мостове са собственост на частни лица...

► Гондолите! Названието "гондола" произлиза от гръцката дума "кунтела", означаваща малка лодка. Гондолите се използват във Венеция повече от 10 века. Годишно се издават само 3-4 лиценза за управление на толкова известните лодки. За да получат свидетелство за гондолиер, кандидатите трябва да преминат специален курс на обучение, последван от изпит.

► Много световноизвестни личности са родени във Венеция - Джакомо Казанова, композиторът Антонио Вивалди, изследователят Марко Поло.

► Един от най-красивите мостове на Венеция - "Мостът на въздишките". Той носи това име не заради срещите на влюбените двойки, а заради своето местоположение. Мостът на въздишките се намира между сградата на съда и затвора. Осъдените минавали по този мост с поглед, отправен към свободата и любимия град. Мостът бил последното място, откъдето осъдените хвърляли поглед към света навън... и въздишали.

► Без значение какво е демографското статукво или нивото на безработица, във Венеция винаги работят точно 425 гондолиера. Нито един повече, нито един по-малко. Щом някой от тях почине или излезе в пенсия, мястото му веднага се заема от млад приемник – такива понякога чакат своята възможност с години! Според венецианското право само мъже, родени във Венеция имат възможност да станат гондолиери. Една гондола тежи приблизително 400 кг.

► За гондолиерите, обикалящи по многобройните канали на града, има специални пътни правила и знаци. Така например големите и малки моторни съдове трябва да се придържат към дясната страна на каналите, а ръчно управляемите – към лявата. И само на канала Рио Ново движението за всички е отляво.

► По най-тясната улица на Венеция е трудно да се разминат даже двама души, защото ширината на Кале Вариско е само... 53 см.

► Южноамериканската държава Венецуела е наречена така в чест на Венеция. Когато испанският конкистадор Алонсо де Охеда стъпил на открития от Колумб бряг, построените на подпори домове на местното население, свързани помежду си с мостчета, много му напомнили за Венеция. Без да мисли много, той кръстил мястото „Малката Венеция“, което на испански звучи „Венецуела“.

Прочетете още